Utdatert nettleser Det ser ut som du bruker en gammel nettleser. Faktafyk.no krever IE 8 og nyere versjoner av Internet Explorer. Last ned nyere nettleser her

Stamceller

Øystein Runde Gyldendal 2017

NB! På grunn av opphavsrettar kan vi ikkje publisere teksten etter at aksjonsperioden er over.

Vil du vite meir?

Sjå forfattarens heimeside her.

Eit forfattarbesøk av Øystein Runde gløymer du ikkje med det første. Les meir om korleis skulen kan få han på besøk og kva besøka inneheld her.

Les meir om Runde og teikneseriar på faktafyk.no og Nynorsksenteret.

Stamceller er ei faktabok. Les meir om faktabøker her.

Kva veit du om stamceller? Les meir her og her.

Sagt om Stamceller og besøk av Runde:

«På film gror superheltar som Deadpool ut ny hand som ingenting. Men kor mykje av dette kan vi få til i virkeligheta? Cecilie Gjerde og Kamal Mustafa har fått til å gro ut tapt kjevebein med stamceller og beinpulver. Dei får besøk av vitskapspratar Øystein Runde, som her forklarer i tekst og teikneserieform kva dei ulike cellene gjer – og kva som er unikt med akkurat stamcellene.»

«Øystein Runde, med besteforeldre frå Kvamsøya, kjem til Sandemessa for å prate, teikne og forklare topp moderne vitskap slik at tiåringar kan forstå det. Og kanskje til og med vaksne. Runde står også bak fleire prisvinnande, actionfylte og humoristiske teikneserieromanar, men opplevde ein enorm pågang med si første faktabok, om kroppens små reparatørar, stamcellene. Korleis kan dei få eit sår til å gro? Og korleis har forskarar som Cecilie Gjerde, Kamal Mustafa og Shinya Yamanaka klart å påverke stamcellene til å gjere ein betre jobb? Om det blir tid, viser Øystein også sider frå dei andre prosjekta sine: Den barske vikingserien om Olav Sleggja, og eventyrserien Futen, om ein lubben byråkrat som krev inn pengar av troll og sjøuhyre. Øystein er ein anerkjent forskings- og historieformidlar, som blandar forsking, teater, historie og improvisert teikning til ei maskingeværladning med ny inspirasjon.»

«Jeg syns det er helt fantastisk å se forskning i dette formatet. Som forsker er den viktigste oppgaven vår å nå frem til folket og fortelle folk at det å forske er veldig viktig, og hvorfor det er viktig.» – Cecilie Gjerde, vinnar av Forskning Grand Prix på sitt arbeid med stamceller (Og hovudperson i boka!)

«What you do is very important.» – Shinya Yamanaka, Nobelprisen 2012 for sitt arbeid med induserte pluripotente stamceller. (Og med i boka)

Fleire faktabøker:

Kva er GREIA med alle dei NAKNE folka i KUNSTEN? av Susie Hodge.
Do av Pia Strømstad.
Super-serien av Dan Höjer.
Verdas-bøkene av Jens Hansegård.
Ørjans keeperskole av Ørjan Nyland og Eirik Ingebrigtsen.
Humorboka av Terje Torkildsen.
Verdas viktigaste bok av Nathalie Simonsson.

Til toppen